Видовдански концерт – Бранимир Стошић Каце „А песма је моја голема“

јул 4, 2024

Видовдански концерт Бранимира Стошића Кацета „А песма је моја голема“. 

Велико је задовољство што у оквиру програма Врањског културног лета, а поводом Видовдана, можемо да уживамо у једној оваквој вечери. Организатор концерта је Културно-образовни центар, који се низом активности укључио у програм обележавања културног лета. 

Покровитељ манифестације и вечерашњег концерта је Град Врање, који препознаје вредност оваквих и сличних окупљања који промовишу културу, традицију и праве вредности.

Бранимир Стошић Каце – Рођен је у Врању 1967. године, у аутентичној, старој, градској врањској породици, која је веома строго чувала наслеђе својих предака и старог Врања. То се огледало у свим породичним обичајима.

Ипак, најупечатљивије је било чување и преношење певања старих врањских песама. Сви су певали: деда, нана, отац, мајка, стриц – цела породица у Врању је позната управо по певању. Тако је Бранимир Стошић Каце од малена слушао нану како прича о старом Врању и одатле и љубав према свему што је врањско, а посебно песми. Отац и мајка су се упознали у тадашњем КУД ,,СЕВДАХ“ где је отац певао, а мајка била коловођа, па за себе у шали каже да је “дете песме и игре.“ Бранимир Стошић Каце до сада је имао 4 солистичка концерта, од чега 3 акапела, а један са Великим народним оркестром РТС-а. Има десет трајних снимака за Архив Радио Београда, који, како сам каже, сматра својом кућом, јер не постоји концертна сала или емисија у Србији у којој није наступао за потребе радија или телевизије, као чувар народног мелоса. И данас, када је редакција народне музике у питању, на челу са уредницом етномузикологом Мирјаном Дробац, редован је учесник свих концерата у њиховој организацији. Члан је удружења ,,ВЕД“ које се бави очувањем наслеђа старог Врањa.

Гост концерта била је Ивана Тасић.