07 – 08. јун 2024. године – Фестивал Врањска градска песма – Оћу да ви појем врањанско

јун 10, 2024

Пету годину заредом успешно је завршен фестивал Врањска градска песма у организацији Културно-образовног центра, а под покровитељством Града Врања.

Врањска песма је настала у другој половини деветнаестог века и као таква се надограђивала како би данас била препознатљива и аутентична у својој форми. Јединствена по емоцији коју преноси, позната је и призната надалеко. Она осликава менталитет и сензибилитет топле јужњачке душе и све емоције преноси карактеристичним врањским говором. Испевана душом, испуњена дертом, севдахом и мераком, врањска градска песма представља прави драгуљ на музичкој сцени Србије и Балкана.

Уврштена је у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије од 2012. године, а од 2019. године Врање покреће фестивал Врањска градска песма под слоганом „Оћу да ви појем врањанско“ на педестогодишњицу смрти Стане Аврамовић Караминге, чувене врањске песмопојке.

Овогодишњи фестивал одржан је 7. и 8. јуна у Позоришту ,,Бора Станковић“ и, као и претходних, изазвао је велико интересовање публике.

Прво концертно вече наступили су Душан Свилар, Јасна Кочијашевић, Чеда Марковић, Валентина Раденковић, Давор Јовановић, Ивана Тасић, Бранимир Стошић Каце, а били смо у прилици да уживамо у песмама ,,Лела Врањанка“, „Јоване, сине“, „Ајде Танке, џам Стојанке“, „Петлови појев“, „Јана“, „Дремка ми се, дреме, мила нане“…

Друго вече посветили смо некоме ко је цео свој живот неговао и чувао врањски мелос, прошле године преминулом Слободану Јовановићу Цобију. „Врањски Павароти“ је своју љубав према музици несебично преносио и на млађе генерације учећи бројне талентовне солисте како да чувају изворно стваралаштво Врања и даље га пресносе млађим генерацијама. Испратили смо и наступе Огњена Чворовића, Тијане Вучковић, Срђана Пејића, Велине Стаменковић, Миле Митић, Иване Тасић и Бранимира Стошића, који су извели песме „Што ми је мерак“, „Мито, бекријо“, „Ај, весели се кућни домаћине“, „Зајди, зајди“…

Обе вечери традиционално су завршене песмом ,,Русе косе“ коју заједнички изводе сви извођачи.

Наступе вокалних солиста пратио је реномирани оркестар Владе Пановића.

Захваљујемо се свима који су учествовали у организацији, оправдали очекивања заинтересованих посетилаца и потврдили да је Врање град који има душу.