Завршен пројекат ,,Старо Врање – оживљене лутке“

децембар 22, 2023

Пројекат „Старо Врање – оживљене лутке“ под покровитељством Министарства Културе и Града Врања, у организацији Културно-образовног центра је завршен. Координатор пројекта је Татјана Стошић

Основне школе су позване да учествују у пројекту и позиву се одазвало свих 12 школа са територије града Врања. Ученици су у пратњи учитељице или предметног наставника учествовали у радионицама израде лутака. Радионице су одржане током два дана у сали Културно-образовног центра. Вођа радионица је луткарка Анита Пешић из Ниша, васпитач, уз асистенцију пројектног тима Културно-образовног центра.

Одабрано је четрнаесторо ученика са радионица који поседују глумачки и певачки таленат. Према сценарију писаном на дијалекту, коју су осмислиле професорке српског језика и књижевности Ана Митић и Даница Крстић, а које су и режирале представу, подељене су и увежбаване улоге у првој половини децембра. Пробе су одржаване три пута недељно у просторијама Културно-образовног центра. Новина и посебан изазов за децу-глумце била је савладавање вештине глуме са луткама – држање, померање, кретање иза сцене. Сценографију смо употпунили реквизитима из ПУ Наше дете, Позоришта „Бора Станковић“ из Врања, као и из приватних збирки учесника и пројектног тима.

Изведене су четири хуманитарне представе за ученике и родитеље 12 основних школа са територије града Врања, као и за полазнике ПУ „Наше дете“. Представама је присуствовало 280 гледалаца. Уместо улазница, посетиоци су у кутију убацивали добровољни прилог за лечење деце – Мартина Лава и Вивијен Линч из Врања. Продаване су и лутке-продукти дечијих радионица – које не учествују у представи. Прикупљено је 30.000 динара и уплаћено на њихова два рачуна.