Врањско вече у Куманову

новембар 27, 2023

Поводом обележавања Дана Куманова, у оквиру VIII манифестације Дани Балканске етно ризнице, у Занатском дому у Куманову одржано је ВРАЊСКО ВЕЧЕ.

На позив удружења ,,Ризница” и општине Куманово, Културно-образовни центар Врање и Град Врање организовали су учешће врањских уметника и на најбољи начин представили врањско нематеријално културно наслеђе, а то су специфични говор, песма и игра. Програм је обогатио наступ фолклорног ансамбла удружења ,,Српски вез” које успешно ради на очувању српске културе у Северној Македонији. Овом приликом представљена је и монографија ,,Врањско музичко наслеђе” Марије Витас и својим садржајем упутила на најзначајнија имена и манифестације које делују у овој области у нашем граду.

Побратимски град домаћин пријатељски и са бројним публиком испратио је овај догађај, а наши представници су искористили ову прилику да их позову да узврате своје гостовање код нас. Ово је био добар начин да се још једном докаже сличности између два народа и њихова нераскидива вековна повезаност.