МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА

октобар 14, 2023

СЕЛО ПАВЛОВАЦ

Манифестацију Михољски сусрети села трећу годину заредом организовао је Културно-образовни центар Врање под покровитељством Министарства за бригу о селу и Града Врања. Ове године домаћин манифестације било је село Павловац, где су се сусрели мештани бројних села са територије града Врања, разменивши своје обичаје и вештине из различитих области традиције и културе.

Посетиоци су били у прилици да прате и активно учествују у богатом културно-образовном и спортско-рекреативном програму који је у духу традиције нашег краја, припремљен у сарадњи са члановима месних заједница и школама. У реализацији програма било је укључено становништво свих генерација са циљем очувања и презентације материјалног и нематеријалног културног наслеђа врањског краја.

У културно-уметничком делу програма представили су се ученици основних школа кроз музику – трубачки оркестар, здравицу, драмски приказ и наступ фолклорних група. Деца су имала прилику да учествују на креативној ликовној радионици и на радионици грнчарства.

У спортско-рекреативном делу програма одржано је надметање у различитим дисциплинама кроз Игре без граница, а такмичари су били подељени у три старосне категорије учесника.

Посебан део програма обухватила је презентација традиционалних јела и припремање гулаша који су такође били такмичарског карактера. Представила су се и пољопривредна газдинства са својим производима и произвођачи домаће радиности.

Свечано проглашење победника и уручење диплома и пехара обављено је на крају програма.