Научнопопуларно предавање ,,Врање се враћа на Млечни пут“

март 2, 2022

Научнопопуларно предавање ,,Врање се враћа на Млечни пут“ и промоција приручника о светлосном загађењу у Србији 2.3.2022.

Млади ентузијасти, докторанди ангажовани на Природно-математичком факултету у Новом Саду посетили су наш град, а ми смо их радознало дочекали са бројним питањима. Зашто се Врање враћа на Млечни пут и одакле? Овај интригантан назив указује на проблем светлосног загађења који итекако треба бити актуализован.
Приручник је израђен у оквиру пројекта „Еколошка супернова – популаризација проблематике светлосног загађења у Србији“ финансираног од стране Центра за промоцију науке и Департмана за географију, туризам, хотелијерство на Природно-математичком факултету у Новом Саду.
Наши ученици могли су да питају све што их занима по том питању, а многи су, ипак, отишли запитани. Ново доба доноси нове изазове те тако светске метрополе са својим осветљењем представљају ,претњу“ звезданом небу.
Оваква предавања значајна су за подизање свести о чарима руралних подручја из којих ће се можда једино у будућности имати привилегија да се буде романтичан посматрајући голим оком звездано небо. Повратак природи и боравак у њој је наше уточиште, а представља и повратак нама самима! Порука да не смемо да заборавимо на шетње ван града и уживање у природним појавама остала је записана у нашим срцима после овог предавања. Хвала младим научницима који су нам указали на то!