Промоција књиге Femina antica balcanica др Јелене Анђелковић Грашар

новембар 2, 2021

Промоција књиге Femina antica balcanica др Јелене Анђелковић Грашар одржана је у Камерној сали Позоришта Бора Станковић 2. 11. 2021. године.

Истраживања др Анђелковић Грашар обухватају визуелну културу антике, касне антике и ране Византије, женску историју, родне студије, као и презентацију, интерпретацију и популаризацију културног наслеђа, што је и тема ове књиге. Ауторка је за своје истраживање проучавала публиковане писане изворе, релевантне доступне музејске и грађе из различитих збирки, уз анализе материјала на терену.

О аутору

Др Јелена Анђелковић Грашар запослена је у Археолошком институту од 2011. године, од 2017. у звању научни сарадник. Докторирала је на одсеку Историја уметности на Филозофском факултету са тезом под називом: Слика жене у визуелној култури ране Византије на простору централног Балкана.

До сада је објавила 40 научних радова на српском или енглеском језику, као аутор или ко-аутор и два приказа.

Део је мултидисциплинарног виминацијумског тима који је између осталог учествовао у настајању и развоју Археолошког парка Виминацијум, као и интернационалне изложбе Itinerarium Romanum Serbiae and Viminacium.