Активности

  • Поносни смо на наш досадашњи рад и планове које имамо, на све што смо реализовали и оно што припремамо за реализацију. Наша прва значајна активност била је манифестација Михољски сусрети села, октобра месеца 2021. године у селу Доње Жапско, коју смо организовали заједно са ЈЛС Врање,  уз подршку Министарства за бригу о селу. У манифестацији је учествовао велики број ученика из руралних подручја наше општине, али и људи старије популације, чиме је постигнут циљ пројекта, а то је побољшање друштвено-спортског живота сеоске средине. По угледу на овај догађај организоваћемо сличне активности и у другим селима неколико пута у току године са перспективом да постану традиција.
  • За крај године приредили смо традиционални новогодишњи концерт фолклорног ансамбла Севдах из Врањакоје је наступило заједно са фолклорним ансамблом Мозаик из Ниша и са воклано-инструменталним солистима из нашег града. Сарадња са Севдахом наставиће се и другим поводима, а новогодшњи концерт и друге новогодишње активности биће део нашег годишњег програма.
  • На почетку године радимо на припремама за мaнифестацију Светосавска недеља. Ове године смо организовали концерт еминентне вокалне групе Constantine из Ниша.
  •  Након тога настављамо са традиционалним литерарним конкурсом који расписујемо са Градом поводом Дана ослобођења Врања од Турака, 31. јануара. У оквиру обележавања овог најважнијег датума за наш град организујемо свечано проглашење најбољих радова са пригодним пратећим програмом који приређујемо са ученицима наших школа.
  • Већ фебруара месеца ангажовани смо у организацији и реализацији младе манифестације Врањска градска песма –Оћу да ви појем врањанско која се одржава од 2019. године, са тенденцијом проширења програмских садржаја, а са циљем очувања врањске градске песме, која је призната и позната у свету као наше најзначајније нематеријално културно наслеђе.
  • Културно-образовни центар ће учествовати и у програму обележвања манифестације Дечја недеља, као и у другим важним датумима наше историје, као што су 7. септембар, Дан ослобођења Врања у Првом светском рату и 4.октобар, Дан ослобођења Врања у Другом светском рату.
  • Културнообразовне  делатности које подразумева програм рада Центра реализоваће се још и кроз књижевне вечери и трибине, промоције књига и представљање књижевних стваралаца, издавање зборника радова, часописа и билтена, организовање школе балета и модерног плеса, изложбе слика, фотографија и ликовних радионица, гостовања музичких и сценских извођача, школе глуме, курсева и других видова едукације.
  • Ове године наши суграђани могу очекивати обележавање Међународног дана Матерњег језика 21. фебруара, Светског дана поезије 21. марта поводом којег ће бити расписан књижевни конкурс за децу и младе узраста 12-19 година, затим обележавање Међународног Дана планете Земље 22. априла те Светског дана књиге и ауторских права 23. априла. У мају организујемо Регионално такмичење талената, а обележићемо и Међународни Дан породице 15. маја.
  • У току целе године реализоваћемо различите тематске радионице, као што су радионице правописа српског језика, радионице грнчарства, оригами радионице, луткарска радионице и друге, а у току летњих месеци (јун-август) део плана су летње школе и кампови. Обележићемо и Дан науке 10. јула и Дан младих 12. августа.